Suomi 100 -juoksu Nuorgamista Helsinkiin. Katso Jupen ja Mikon tuoreet karavaanikokemukset.

Suomi-100 juoksu Nuorgamista Helsinkiin on nyt reilusti yli puolenvälin. Katso Jupen ja Mikon tuoreet karavaanikokemukset vaunumajoituksesta matkan aikana. Tsemppiä pojille loppumatkaan!

 

Mistä siis oikein on kyse? 

Perjantai 30.6.2017

Karavaani matkaa tänään kohti pohjoista ja fiilis kasvaa hetki hetkeltä. Tätä projektia on työstetty pitkään ja elämä tuntuu kevyeltä juuri nyt kun tavarat on pakattu ja vaunu liikkuu.

Satasammakot on Jupe Nurmelan ja Mikko Liukan vaunukunta, joka osallistuu 1400km pituiseen Suomi100- juoksuun Nuorgamista Helsinkiin kesällä 2017. Tarkoitus on juosta heinäkuun aikana joka päivä 43-56 kilometriä, jotta tavoite tulee maaliin. Matkan varrella on ainakin luvassa todellista karavaani-nomadi-elämää, leirintäalueita, upeita paikkoja, makkaranpaistoa, leiritulia, huonoja juttuja, vitsinkerrontaa, kymmeniä rakkoja, lihaskipua ja rusketusrajoja.

Matkalla tulee todellakin maistettua, haistettua ja koettua Suomi päästä varpaisiin. Voiko olla parempaa tai isänmaallisempaa tapaa tutustua satavuotiaaseen Suomeen juuri tänä vuonna?

Meille on tulossa toisinsanoen kuukauden mittainen ja elämän kokoinen aikuisten leirikoulu- joka päivä vaihtuvilla maisemilla ja leirintäalueelle. Itse juoksun lisäksi meillä on paljon aikaa nauttia luonnosta, huoltaa kehoa, venytellä ja ihmetellä maailmanmenoa.

Mikä sitten saa ihmisen lähtemään tällaiseen projektiin?

"Siis tää on vaan niin siistii!" on ajatus, joka pyörii jo tässä vaiheessa mielessämme jatkuvasti. Ultrajuoksu ylipäätään on todella järjenvastaista: juoksemme jatkuvasti yli maratonin pituisia matkoja ja -pahus vie- vielä nautimme siitä! Kysymme jatkuvasti itseltämme kysymystä " onko tässä enää mitään järkeä?" No ei tietenkään ole!

On kuitenkin upeaa huomata, että omat rajat juoksussa siirtyvät jatkuvasti pidemmälle ja pidemmälle. On ehkä vieläkin upeampaa huomata se, miten nautimme juoksusta yhä enemmän ja enemmän. Pitkillä lenkeillä on aikaa havainnoida luonnon kauneutta ja jutella rauhallisesti elämästä, filosofiasta,uskonnosta ja ennenkaikkea naisista. Ultrajuoksu on vähän niinkuin hyvällä porukalla tehty saunareissu, jossa on juuri oikea lämpö ja jutut huononevat illan edetessä. Toki vaikeitakin hetkiä on luvassa, mutta me todella nautimme tästä!

Tähän on valmistauduttu pitkään. Mikko on juossut säännöllisesti 11- vuotiaasta  asti, josta on kilpaillut eri juoksumatkoilla 17- vuotiaasta asti. Mikon juoksu-ura lähti yhteislenkiltä yhdessä isän kanssa. Hän tajusi heti, että tämä on "mun juttu". Vaihto-oppilasvuonna Minnesotassa Mikko alkoi kilpailemaan juoksussa keskimatkoilla ja löysikin lahjansa hiukan yllättäen keskimatkoilta, 400- 1500m juoksusta. Nuoruuden riennoista kohokohtia olivat mm. opiskelijoiden SM-hopeaa 400m:lta ja 400m SM-viestit Kajaanissa.

30- ikävuoden jälkeen oli aika pikkuhiljaa siirtyä Ultrajuoksuihin. Ensimmäinen raapaisu oli oma 119 kilsan reppujuoksu Rodoksella ja samana syksynä ensimmäinen virallinen kilpailu oli Oxroad- ultra, eli 160km:n juoksu Turusta Hämeenlinnaan. Vaikeuksien kautta voittoon onnistui sekin reissu, lähinnä upeiden huoltajien ansiosta. Sen jälkeen upeita kokemuksia ja saavutuksia ovat olleet mm. Suomijuoksun 100km:n kisan 4:s sija vuonna 2015 ja 2016 Barcelonan kansainvälisen 24h pariviestin voitto ja reittiennätys tänä vuonna Belfastin 24h MM- kisoissa juoksevan Kari Rannan kanssa.

Upeaa tukea Mikon harrastukselle on antanut myös ultrajuoksua harrastava vaimo, jonka kovin saavutus on ollut Torinon ultrajuoksun 24 H:n MM:n kisojen kovin suomalaistulos, 202km. Mikko on ollut myös kaksi kertaa keräämässä tärkeää kokemusta ultrajuoksun huoltamisesta 24h juoksun EM- ja MM- kisoista. 2016 kovimmasta naisten tuloksesta Ranskan Albissa vastasi myös Suomi100-juoksuun lähtevä Heli Lehtinen, jonka huoltajana Mikko toimi.

Mikon urheilu-ura ei kuitenkaan ole ollut aina pelkkää ruusuilla tanssimista. Nuorena 17- vuotiaana juoksijana on kuntoutettu todella pahasti hajonnut polvi ja palauduttu kylkiluun työntymisestä syvälle keuhkoihin. ( siellä se tosin on osittain vieläkin). 2001-2002 Mikko treenasi puoli vuotta juoksua Keniassa  ja sairastui pikkulavantautiin, malariaan ja ameeboihin. Meni useampi vuosi aikaa ennenkuin ameebat löydettiin ja niihin saatiin riittävän hyvä lääke. Sinä aikana suoliston ja vatsan kunto heikkeni merkittävästi- mutta on parantunut toki vuosien varrella. Pian sen jälkeen astma iski ja astmalääkäri oli varma, että Mikon juoksut olisivat lopullisesti ohi. Toisin kuitenkin kävi: Mikko otti selvää ruokavalion ja astman yhteydestä ja pikkuhiljaa sitä muuttamalla astma parani täydellisesti. Tämän jälkeen suurin haaste on ollut oikea akillesjänne, jota on kuntoutettu moneen otteeseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pitkän matkan kunto on parempi kuin koskaan ja myös uuden joogaharrastuksen myötä myös kehon liikkuvuus on parempi kuin koskaan.

Mikko on ammatiltaan luokanopettaja ja juoksuvalmentaja ja ohjaaja perustamassaan Vauhtisammakon juoksukoulussa. Mikko tunnetaan motivoivana, iloisena ja uskomattomana tsemppaajana niin opettajana kuin juoksuvalmentajana.

Vasta vaikeuksien jälkeen terveyttä ja liikkumista osaa todella arvostaa, sanoo Mikko.

Juha "Jupe" Nurmela on omien sanojensa mukaan entinen läski, nykyinen maratonkeräilijä. Jupe on tehnyt elämänmuutoksen vuonna 2003. Silloin Diabeteshoitaja sanoi, että nyt on aika tehdä muutos. Ensimmäinen tavoite oli olla elossa vielä 50-vuotiaana. Hoitajan oikein asetellut sanat tekivät vaikutuksen ja oli aika muuttaa elämän suuntaa. Jupe juoksi ensimmäisen maratoninsa vuonna 2008 ja mietti itsekin jo hetken, että miten tämä oli ylipäätään mahdollista.

Ensimmäisen maratonin jälkeen Jupen kohdalla juoksun porttiteoria on todellakin toiminut: pikkuhiljaa on siirrytty pidemmille matkoilla ja thriathlon tuli mukaan kuvioihin vuonna 2010.

Jupen ensimmäinen ultrajuoksu oli 50km:n juoksu Wihan kilometreille Tampereella 2012. Siitä pikkuhiljaa matkat ovat pidenneet ja projektit hurjentuneet.

Juha tunnetaan erityisen iloisena, puheliaana ja muita kannustavana urheilijana. Juha on ollut perustamassa Juuso Ala- Tuuhosen kanssa " MeOmaperäisetNylkyttäjät"- seuraa. Seuran tarkoitus on luoda iloa ja riemua muille liikkujille ja kertoa muille miten liikkuminen lisää elämäniloa ja että kaiken liikkumisen ei pidä olla vakavamielistä ja tuloshakuista.

Erikoisia tempauksia hänellä on ollut mm. Maratonin juokseminen takaperin, nakumaraton, maraton miestutussa, Alienmaraton ja kaulaliinan kutominen maratonin aikana.

Kaikkein kuuluisin tempaus on kuitenkin ollut Megaman- hyväntekeväisyysthriathlon, jossa tehtiin kolme täyden matkan thriathlonia kuudessa päivässä ja kerättiin yli 6000€ syöpäsäätiölle.

Mikko ja Jupe lupaavat pitää matkan varrella pahuksen hauskaa, tehdä erilaisia kepposia ja nauttia matkasta mitä ikinä tapahtuukin. Ja mikä parasta kaikessa, pääset seuraamaan parhaita paloja satasammakoiden FB- sivulta ja Helsinki- Caravanin sivuilta ajankohtaista- osiosta.

Mikko ja Jupe ovat karavaanareina vielä melkoisia amatöörejä ja ottavat ilolla vastaan kaikkia asiaan liittyviä vinkkejä heitä viisaammilta. Vaunun kanssa he pääsivät jo hyvin tutuiksi Helsinki- Caravanin erinomaisessa luovutustilaisuudessa Tuomas Salmisen kanssa.

Asuntovaununa toimii Kabe Ametist eli kavereiden kesken sammakkovaunu.

https://m.facebook.com/satasammakot/
Olethan huomannut, että jokaisesta ajokistamme on saatavilla 360 asteen panoraamakuva? Voit selata vaunuja ja autoja kotikoneeltasi ja näet ne kuin olisit itse sisällä ajokissa. Testaa heti!

Onko sinulla kysyttävää?

Haluatko tarkempia tietoja jostain ajoneuvostamme? Jätä alle puhelinnumerosi, niin asiantuntijamme soittaa sinulle.